Lavmål

Jeg vil meddele at Cappelen Damm har utgitt mange fine romaner og fagbøker som jeg har hatt stor glede av. Av disse kan nevnes Erik Fosnes Hansens «Løvekvinnen» og Victor Hugos «De elendige», og la oss ikke glemme «Epp» av Aksel Jensen. Lydbokutgaven med Jan Grønlis stemme var fantastisk bra. Forlaget har også gitt ut dokumentarlitteratur om Håkon Lie og Max Manus.

Ut fra dette synes jeg at deres utgivelse av Märtha Louise og Elisabeth Samnøys bok «Møt din skytsengel» er det ultimate lavmål. Prinsessen og Samnøy gjestet «Skavlan» for en stund tilbake. Programlederen (som man selvfølgelig kan si mye om) gjorde sitt beste for å stille kritiske spørsmål, men disse ble ledd bort av både prinsessen og Samnøy. Verre «»fjettring og fliring» skal man lete lenge etter. Dette tyder på at forfatterne av nevnte bok mangler integritet og ryggrad og er fullstendig ute av stand til å si noe som helst fornuftig, og det viser også at innholdet i boken ikke har noen særlig stor betydning. Boken har blitt karakterisert som New Age, og føyer seg således inn i en tradisjon en tradisjon hvor folk tror at de på magisk vis kan få kontakt med både engler, energier (hva nå enn det er), indianere og Jesus.

På en nettside jeg kom over her om dagen stod det noe sånt: «Jesus har helbredet mange mennesker med oss som instrument.» «Oss» var da et ektepar som tilbø hjelp og helbredelse gjennom kontakt med Jesus. Nevnte bok føyer seg bare inn i en endeløs rekke av lignende bøker, hvor alle postulerer at man kan ta ned noe, eller komme i kontakt med engler eller Jesus. Det verste er at det ofte sies at dette gjelder for alle mennesker. Da tar man etter min mening ikke kulturelle og historiske forhold med i betraktningen. (jfr. tidligere innlegg)

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Alternativ behandling, Kultur, Religion og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

9 svar til Lavmål

 1. Magne Stolpnessæter sier:

  Märthas vestkantengler er en verden i glanset papir, for å sitere en teologiprofessor…

 2. Kim Arne sier:

  Ja, det var en ganske treffende karakteristikk!! 🙂

 3. fivrelden sier:

  Helt enig med deg, Kim. Nok et velskrevet innlegg fra din hånd. Jeg har ikke lest noen av prinsessen sine bøker, men jeg kan ikke helt se det litteræreforsvarlige i å utgi dem. Jeg er på det reine med at jeg nok burde ha lest noe før jeg utaler meg om dette. ( Men fra hjerte til hjerte eller finn din indre skytsengel) er ikke helt det jeg prioriterer der ute i bokhavet. Ikke bøkene til herr prinsesse ektemann heller. Selv om jeg har bladd i og skummet i Trist som Faen. Vi fant den på samfunnet i biblioteket den ene gangen vi var innom.

  Jeg tror nok det dreier seg om et ønske om å tjene penger. I mine øyne har alle mennesker rett til å tro og mene det de vil. Jeg setter trosfrihet høgt og min toleranse gjelder også de som tilhører den kongelige familien.

  MEN: Jeg synes det er feil å hevde at noe en står for skal være riktig for andre. Jeg synes også det er lov å tro på helbredelse som er et av dine eksempel. Men når en begynner å gi løfter rundt at det kommer til å fungere for andre, blir det galt i mine øyne.’

  Martha mener jo forøvrig også hun kan helbrede, men da mener jeg at om noen har en gave som dette, hvorfor ikke hjelpe i stillhet. Mange av disse helbrederne hjelper med full prdekning og det gjør meg en smule skeptisk. ( Nå er ikke målet mitt i denne kommentaren å ta stilling til helbredelse og om dette finnes eller ikke. )

  Prinsessen har funnet noe som selger, hun melker kua før den får melkespreng. At de sier det gjelder for alle mennesker synes jeg er greit. De må jo det for å potensielt i teorien kunne selge til alle mennesketyper. Om de hadde sagt at det kun var en gjeng fra Oslo som kunne dette, ville det mest sannsynlig hindre det gode salget. Og godt salg liker vi ( les dem)

  Jeg liker ikke at ting blir utgitt utelukkende pga navn eller kjendisfaktor. Jeg håper virkelig kvalitet er det ypperste kjennetegn på fremtidige utgivelser. Merker meg at prisen noen steder er satt ned på engleboka allerede. Det bekymrer meg så snart etter utgivelse.

 4. kimarne sier:

  Veldig fin kommentar. At prinsessen melker kua er det ingen tvil om. At engleboken skal gjelde for alle er vel egentlig greit i seg selv, men som en teologi-professor sa, så passer denne boken mest for de småstressa karriere Oslo-fruene som opplever, hverdagsstress, men ikke for fattige, hjemløse eller narkomane f.eks. hvis tilværelse kanskje rommer en større eksistensiell angst utover det vanlige. Noe av det jeg reagerte på når jeg selv gikk til healer, var denne «uhemmede» generaliseringen (slik jeg opplever det).

  Som Ludvig Wittgenstein sier et sted, når det gjelder begrepet livsverden, altså mennesker erfaringer med å være i verden, deres levde erfaringer: «Den lykkeliges verden er en annen enn den ulykkeliges.» Nå skal jeg selvsagt ikke begi meg ut på noen definisjon/gradshierarkisering av hva som er lykke….men det er vel generaliseringen uten refleksjon rundt sosiale forhold som bekymrer meg litt…

  Det må da nevnes at jeg har en sterk motstand mot alt som inneholder elementer av New Age.

 5. fivrelden sier:

  Takk, Kim:)

  Jeg tror ikke man skal lukke den åndeligedimensjon for dem som er fattige, narkomane og lignende. På generelt grunnlag ville jeg ikke gjøre det, for noen av dem som er mest åndelige har jeg sett i Tanzania, under ganske andre kår enn våre. Men i dette tilfellet, angående denne boka, er jeg enig med professor.

  Jeg er ikke mot åndelige bevegelser, alle må ha rett til å tru, men jeg er skeptisk til alt som viser seg hjernevaskende, også innenfor min egen tro.

 6. Beccy sier:

  Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar:)

  Jeg fikk Engleboka i gave, men må være så ærlig å si at jeg byttet den.(Hysj;P)

  Klem ifra Beccy*

 7. kimarne sier:

  Veldig bra, Beccy! hehe *gni seg i hendene og smile lurt, men holder munn om byttingen av boka*

  Koselig med kommentarer på bloggen! Du skriver veldig mange fine innlegg. Det er skandaløst lenge siden jeg har skrevet innlegg her inne…men jeg har alltid noe som skulle vært skrevet ferdig.

  Klem tilbake 😀

 8. fivrelden sier:

  Hallo, Kim. Nå savner vi din reflekterte visdom:)

  klem

  • kimarne sier:

   Jeg jobber litt med et innlegg nå. Må bare pusse litt på det, men kan ennå drøye en liten stund før jeg publiserer det. *innaktiv for øyeblikket*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s