FRP, valgkamp og ”kulturelite”

Etablerte kunstnere går mot FRPs ønske om å kutte i støtteordninger for kunstnere. I en kommentar til Dagsavisens artikkel ”Kulturkampen starter neste uke” (publisert 08.07.09) skriver en anonym innsender følgende:

”De [etablerte kunstnerne som har gått mot FRPs kulturpolitikk] kjemper jo ikke for seg selv, men for de uetablerte, unge som er milevis unna noen elite. Ville det være ignorant hvis for eks helsepersonell klaget på kraftige kutt i deres budsjetter? Nei, her gjelder det å holde tunga rett i munnen, og det blir alt for lettvint å alltid bruke elitisme-argumentet. Det må da på alle måter være positivt å være dyktig innefor sitt fag. Er en politimann elitist bare fordi hun er spesialist innenfor sitt fagfelt?”

Dette er helt i samsvar med mine egne tanker i denne saken. Siv Jensen har uttalt et sted at ”Kultureliten skal knuses!” Hvem er det da Siv Jensen tenker på? Som innsenderen er inne på utgjør kultureliten de kunstnerne som allerede er etablerte. Hvis man tenker litt videre på hvem denne kultureliten er, kan det da tenkes at Siv Jensen anser kunstnere for å være en gjeng radikale jålebukker som bare går rundt og er bohemer, drikker rødvin og snakker om revolusjon? Dette blir i mine øyne en helt feil tankegang. Jensen har også uttalt at hvis ikke kunstnere klarer å leve av kunsten sin, så får de finne seg noe annet å gjøre og at mange kunstnere står med håndene godt plantet i statskassa og grafser til seg. Er det da slik at denne «kultureliten»  skal knuses fordi kunstnere da ikke faller inn under FRPs tankegang om ”folk flest”?

Disse støtteordningene som mange kunstnere får, utgjør ifølge forfatteren Erik Fosnes Hansen bare en liten post på statsbudsjettet. En kunstner får omtrent 184 000 kroner årlig i støtte. dette ble sagt under den mye omtalte debatten i Søndagsavisen på NRK P2. I dette programmet uttalte også FRPs Per Arne Olsen at noe av problemet for kunstnere i dag, er at de bruker altfor mye tid på å skaffe seg støtteordninger, slik at det da blir mindre tid til det kreative arbeidet de gjør! Dette synes jeg var noe av det dummeste han sa under hele debatten. Det viser total uvitenhet og arroganse.

Mange av de etablerte kunstnerne som har signert oppropet ”Kulturkampen” var kanskje avhengige av statsstøtte de første årene av sin kunstnerkarriere. Slike støtteordninger vil FRP nå kutte. Uten støtteordninger, hvem skal da overta etter at de etablerte kunstnerne gir seg? Og hvis FRP får det som de vil, vil teatre, festivaler og andre kulturinstitusjoner slite veldig økonomisk. Det må nevnes at jeg personlig går både på festivaler, kunstutstillinger og teater, pluss at jeg er interessert i litteratur. Ok, greit nok at noe av kunsten i dag er sær, også i mine øyne, men Siv Jensen og hennes medsammensvorne bør ikke kutte støtteordninger basert på myter om kunst. Og sært kan i mange tilfeller også bety ”bra”. Her trenger man ikke gå lenger enn til filmfestivalen Kosmorama; masse bra filmer som ikke nødvendigvis blir/tar sikte på å bli kommersielle suksesser. Det er viktig at vi beholder et rikt, bredt og mangfoldig kulturliv. Skuespill, sangtekster, malerier og andre kunstneriske uttrykk beriker og utfordrer våre forestillinger om oss selv!

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Kultur, Samfunn og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s